Shakespeare in Love (1998)

     Sa ne intelegem de la inceput. Nu sint o cinefila impatimita. Imi plac fie peliculele cu adevarat amuzante, fie cele de la care am ce invata. Si cum nu cunosc prea multe titluri care sa se inscrie in oricare dintre aceste doua categorii, nu ma uit la prea multe filme. Insa cele care ma intriga cel mai mult sint acelea pe care eu le consider slabe, dar care se bucura de aprecierea multora. 
    Un astfel de exemplu este Shakespeare in Love, aparut in 1998, in regia lui John Madden, un regizor al carui palmares recunosc ca nu imi spune foarte mult. Shakespeare in Love este un film care se bucura de multe aprecieri pozitive, inclusiv de 7 premii Oscar, poate cel mai important fiind cel pentru cea mai buna actrita in rol principal (Gwyneth Paltrow), desi si Judi Dench a cistigat un premiu important, pentru cea mai buna actrita in rol secundar.
    Daca ii eliminam pe William Shakespeare (interpretat de Joseph Fiennes) si pe Cristopher Marlowe (Rupert Everett) din intreaga ecuatie, ne ramine o poveste de dragoste ca oricare alta, cu destule scene de nuditate si cu inevitabilul sfirsit fericit. Ma asteptam, ca de obicei, la mai mult. William Shakespeare si Cristopher Marlowe meritau mai mult. Meritau sa fie personaje mai complexe. M-ar fi interesat, de pilda, o reprezentare mai amanuntita a relatiei dintre cei doi scriitori, desi inteleg ca nu acesta a fost scopul filmului. Chiar si asa, consider ca filmul ar fi avut mai mult succes printre cinefilii ca mine daca ar fi neglijat povestea de dragoste si s-ar fi concentrat pe relatia dintre Marlowe si Shakespeare. Relatie competitiva, cu influente reciproce, frustari si final tragic.
     Astfel, as fi vrut ca istoria sa fie urmarita mai indeaproape. Desigur, unele fapte reale exista in pelicula. De pilda, Marlowe a fost intr-adevar injunghiat de un oarecare Ingram Frizer (considerat nevinovat, aflindu-se in legitima aparare) in urma unui conflict. Aparent, la ancheta s-a declarat ca  cei doi ar fi chefuit toata ziua, iar disputa a pornit in momentul calcularii costului.
     De asemenea, un alt fapt adevarat este acela ca Marlowe l-a influentat cu adevarat pe Shakespeare, insa in film Marlowe ii ofera ideea piesei Romeo si Julieta unui Shakespeare parasit de muza si de inspiratie. In fapt, Shakespeare a gasit povestea celor doi tineri (care au existat si au trait in Verona, la inceputul secolului al XIV-lea) in poemul lui Arthur Brooke, "The Tragical Historye of Romeus and Juliet" (1562).
     Asadar, Shakespeare in Love este povestea banala a unuia dintre cei mai importanti scriitori ai lumii, care isi rezolva o criza de inspiratie printr-o idila. Povestea comuna a unui scriitor care traieste o dragoste pasionala, pe care o transpune, in timp ce o traieste, in opera. Nimic mai banal! 

 
 

Comentarii

Postări populare