Supliciile dragostei adevarate

Odată ce am încheiat convenţia ficţională cu naratorul şi am păşit cu încredere pe meleagurile realismului magic, nimic nu ar trebui sa ne mai surprindă. Fie că ne întîlnim cu diavolul (Maestrul şi Margareta, Bulgakov), cu vrăjitoare şi şamani (Bless Me, Ultima, Rudolfo Anaya) sau cu fantome (Beloved, Toni Morrison), toate fac parte din realitatea în care am acceptat, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, să pătrundem.

Acelaşi lucru se petrece şi cu Beloved, romanul scriitoarei americane Toni Morrison. De îndată ce percepem apariţiile supranaturale ca pe ceva absolut firesc, teme complexe încep să ni se dezvăluie.

Sclavia, litera stacojie de pe pieptul Americii, este una dintre acestea. Fiind inspirat dintr-o poveste adevărată, mai precis din drama lui Margaret Garner, romanul ne prezintă povestea unei mame disperate care alege să îşi ucidă copiii pentru a îi feri de o existenţă sub semnul captivităţii. Profund marcată de ororile pe care, ca sclavă, a trebuit să le trăiască, Sethe, dintr-un instinct matern puternic – care nu este uşor de înţeles –, vrea să îşi ucidă cei patru copii. Atunci cînd este ameninţată, ca orice mamă de culoare, că i se vor lua copiii pentru a fi vînduţi deţinătorilor de sclavi, Sethe reacţionează neaşteptat. În loc de resemnare, ea alege calea sîngeroasă, sperînd că se vor întîlni cu toţii pe celălalt tărîm, unde vor putea duce o „viaţă” demnă.

Din (ne)fericire, Sethe reuşeşte să ucidă doar o fetiţă, pe Beloved. Existenţa ulterioară a lui Sethe este una tulburătoare întrucît rămîne prinsă între două lumi. Întreaga comunitate se fereşte de ea, inclusiv cei doi băieţi ai ei, care fug de acasă pentru că nu pot înţelege motivele mamei lor, dar şi deoarece se tem pentru siguranţa lor.

Astfel, viaţa lui Sethe se rezumă la Denver, fiica ei care i-a rămas alături şi pe care îşi doreşte atît de mult să o protejeze încît o robeşte de libertate şi individualitate, şi fantoma bebeluşului ucis, care, în cele din urmă, se va întruchipa în Beloved.

Apariţia lui Beloved nu o priveşte doar pe Sethe; ea nu caută doar o modalitate de a se răzbuna ori de a îşi înţelege mama, ci are o misiune mai puţin personală. Beloved simbolizează conştiinţa colectivă alcătuită din destinele dureroase ale celor care formează această pată neagră din istoria Americii, tărâmul libertăţii şi al democraţiei. Tocmai din aceste considerente Beloved dispare atunci cînd întrega comunitate îşi aminteşte de ea şi retrăieşte întregul moment, schimbîndu-şi atitudinea nemiloasă faţă de Sethe.

În concluzie, Beloved o salvează pe Sethe de la o existenţă captivă între două dimensiuni temporale. Datorită ei, Sethe are puterea de a iubi din nou, deşi declaraţiile frumoase de dragoste de la finalul romanului pot părea stranii în condiţiile în care avem de-a face cu o poveste în care dragostea pură este pusă la îndoială.


Comentarii

Postări populare